Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020
1. Założenia:
Od końca 2014 r. w Polsce realizowany jest Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 (PO PŻ). Program współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Fund for European Aid to the Most Deprived – FEAD).
Program został opracowany zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Funkcję Instytucji Zarządzającej Programem (IŻ) pełni Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, Instytucji Pośredniczącej (IP) – Agencja Rynku Rolnego (ARR), która jest odpowiedzialna m.in. za podpisywanie umów z dostawcami żywności oraz organizacjami partnerskimi, których zadaniem jest dystrybucja produktów żywnościowych na poziomie regionalnym i lokalnym.
2. Cel:
Główny cel Programu to udzielenie wsparcia osobom doświadczającym najgłębszych form ubóstwa poprzez udostępnienie pomocy żywnościowej w formie paczek lub posiłków.
Od 2015 r. organizacje zobowiązane są prowadzić tzw. działania towarzyszące, mające na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących. Poza pomocą żywnościową będą one uczestniczyć w różnego rodzaju zajęciach aktywizujących – warsztatach, m.in. z zakresu właściwego zarządzania domowym budżetem czy optymalnego wykorzystania otrzymanej żywności, aby zapobiec jej marnotrawieniu.
3. Okres trwania:
W 2023 r kontynuowany będzie Podprogram 2021 Plus.
Dystrybucja żywności potrwa do końca czerwca 2023 r.
Zestaw Podprogram 2021 Plus obejmuje artykuły spożywcze o wadze ok. 10 kg na osobę w tym:
- Powidła śliwkowe 0,3 kg
- Makaron jajeczny świderki 2 kg
- Mleko UHT 3 l
- Szynka wieprzowa mielona 0,9 kg
- Cukier biały 2 kg
- Olej rzepakowy 2 l
4. Do kogo jest kierowana:
Uprawnienia do korzystania z pomocy żywnościowej jest uwarunkowane znajdowaniem się w trudnej sytuacji życiowej (sytuacje takie wymienia art. 7 ustawy o pomocy społecznej) oraz spełnianie kryterium dochodowego, które zostało określone na poziomie 220% kryterium uprawniającego do korzystania ze świadczeń pomocy społecznej, tj. 1707,2 zł. w przypadku dochodu osoby samotnie gospodarującej oraz 1320 zł. w przypadku dochodu na osobę w rodzinie.
Grupy osób najbardziej potrzebujących, do których jest kierowana pomoc żywnościowa: bezdomni, niepełnosprawni, bezrobotni.